Bizi Takip Edin

  • Facebooktan Takip Edin
  • Twitterdan Takip Edin
  • Google Plus Takip Edin
  • Linked-In Takip Edin

DANISMA HATTI

(212) 442 35 35

 
YABANCI ŞİRKET ORTAKLARINA ŞOK!
 

 

İş Müfettişi Öztürk'ten uyarı: Yabancı şirket ortaklarının bağımsız çalışma izni alması zorunlu. Antalya'da sayıları 3 bini aşan yabancı ortaklı şirket kapanma riski altında Türkiye'de yabancıların çalışma izinleri konusunun uzmanlarından İş Müfettişi Ali İhsan Öztürk'ten korkutan uyarı. Öztürk, yabancı şirket ortaklarının da çalışma izni alma şartı kapsamında bulunduğunu hatırlattı. Öztürk'ün verdiği bilgiye göre bir şirkette çalışan yabancıların bağımlı çalışma izni alması gerekirken, yabancı şirket ortaklarının ise bağımsız çalışan izni alması zorunlu. Limited şirketlerde eğer yabancılar müdürlük görevindeyse, Türkiye'de ikamet şartı bile aranmıyor. Çalışma izninin olmaması durumunda yaptırım ise işyeri kapatma cezası. Bu tabloya göre Antalya'da sayısı 3 bini aşan yabancı ortaklı şirketler, kapanma riski altında.  KONU BİLİNMİYOR 

Turizm sektörüyle 20 yıldır yakın temas içinde çalışan İş Müfettişi Ali İhsan Öztürk, 2003 yılında yabancılara çalışma izninin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmeye başlanmasıyla bu konuda uzmanlaştı. Konuyla ilgili genel bir bilgi eksikliği olduğunu savunan Öztürk, bunun en önemli göstergesinin ise yabancı ortaklı şirketlerdeki durum olduğunu vurguladı. Türkiye'de 2012 yılı sonu itibariyle uluslararası sermayeli şirket sayısının 32 bin 604'e ulaştığını vurgulayan Öztürk, "Yabancı şirket ortaklarının da çalışma izni alması gerekiyor. Ancak kimse bunu bilmiyor. Türkiye genelinde bağımlı çalışan izni alan yabancı sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor" diye konuştu. 

CEZASI, KAPATMA 
Anonim şirketlerinde, yabancı ortakların yönetimde yer alması halinde çalışma izni alması gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Diğer tür şirketlerde ise Türkiye'de ikamet eden tüm ortaklar izin almak zorunda. Limited şirketlerde ise yabancı ortak şirkette müdürlük yapıyorsa Türkiye'de ikamet zorunluluğu bile yok. Yani yükümlülük altında" diye konuştu. Çalışma izni alınmaması durumunda yaptırımın para cezasıyla sınırlı olmadığını dile getiren Öztürk, "Böyle durumlarda şirkete 2 bin lira ceza kesiliyor. Ayrıca kapatılması kararı alınarak, uygulanması için durum valiliklere bildiriliyor" diye konuştu. 

BİR OTEL KAPATILDI
Antalya'da yabancı ortaklı şirket sayısının 3 bin 720 olduğunu hatırlatan Öztürk, "Şirketlerin hemen hepsi bu durumda. Ancak şirketler tehlikeden bihaberler" dedi. Bu şirketlerin Maliye'de ATSO'da hatta SGK'da kaydı olduklarını hatırlatan Öztürk, "Ancak çalışma izinleri konusunda bilgi eksikliği var. Diğer kurumlar da şirketleri uyarmıyor" dedi. Öztürk, geçen yıl 4 yıldızlı bir otelin, yabancı olan şirket ortağının çalışma izni olmaması nedeniyle kapatıldığını açıkladı. 



Haber Tarihi : 2014-11-28 01:19:44